nl

Veelgestelde vragen

Bij the CPR network krijgen we veel vragen van onze burgerhulpverleners. En die beantwoorden wij natuurlijk graag. Sommige vragen krijgen we vaker gesteld. Die vragen leven misschien wel bij meer burgerhulpverleners. Daarom vind je hieronder veelgestelde vragen. Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Lees meer

Veelgestelde vragen

AED's

Is elke AED aan te melden bij the CPR network?

Helaas niet. Zo kun je particuliere AED’s die binnenshuis of in een auto liggen, niet aanmelden. Een aangemelde AED moet met zekerheid op het opgegeven adres aanwezig zijn als er een melding binnenkomt.

Wie een AED in huis of auto heeft, kan wel zichzelf aanmelden als burgerhulpverlener en de eigen AED bij oproepen meenemen. En natuurlijk is het mogelijk om je eigen AED thuis in een buitenkast te hangen, zodat deze wel altijd beschikbaar is.

Waar kan ik de AED-locaties vinden in mijn omgeving?

Je kunt de aangemelde AED’s in jouw buurt zien als je inlogt via het dashboard. Vervolgens kun je links in het menu klikken op “mijn omgeving.” Ook kun je via de Stan app van the CPR network de AED’s in jouw buurt vinden, door links in het menu te klikken op “AED’s in de buurt.”

Ik denk eraan om AED-beheerder te worden voor Stan, wat wordt er dan van mij verwacht?

Kijk regelmatig even bij de AED en de kast of alles nog naar behoren werkt. Doe dit liefst eens per maand. Ook vragen wij je om de kast een beetje netjes te houden, dus bij de maandelijkse controle even een doekje erover en andere rommel opruimen.

Wordt de AED die je onder je hoede hebt bij een alarmering genoemd, dan krijg je een sms-bericht met het verzoek te controleren of de AED daadwerkelijk is gebruikt. Is dat het geval, dan vragen wij je dit te melden bij de eigenaar of bij ons.

De app of sms stuurt mij naar een AED op behoorlijke afstand, terwijl dichterbij ook een AED hangt. Klopt dat wel?

Ja hoor, dat klopt. De dichtstbijzijnde burgerhulpverleners worden automatisch rechtstreeks naar de reanimatie gestuurd. De overige burgerhulpverleners worden eerst langs diverse aangemelde AED’s in de omgeving gestuurd.

Er worden voor de zekerheid altijd burgerhulpverleners langs meerdere AED’s gestuurd. Want met één AED kan natuurlijk een keer iets aan de hand zijn. De AED die het eerst ter plaatse is, kan gebruikt worden om de reanimatie te ondersteunen.

Alarmering

Hoe kan het dat burgerhulpverleners voor soms later dan de ambulance aankomen bij een reanimatie of AED-hulpverlening?

Soms is er bij een melding bij de alarmcentrale niet meteen duidelijk dat er sprake is van een hartstilstand. AED- en reanimatiealarmering gebeurt alleen als er een ambulance gestuurd wordt voor (assistentie) reanimatie.

Het kan zijn dat de melding tijdens de rit naar het incident, of bij het incident, omgezet wordt in een reanimatie. Dan wordt er een tweede ambulance voor assistentie reanimatie gestuurd. Op dat moment worden ook burgerhulpverleners opgeroepen om hulp te verlenen.

De eerste ambulance kan ondertussen al (bijna) bij het incident zijn, waardoor je misschien denkt dat je hulp niet meer nodig is. Soms is die hulp toch gewenst, ook al hoor de sirene al of zie de al een ambulance staan. Als de eerste ambulance gearriveerd is, kun je die ambulanceverpleegkundigen soms zeer van dienst zijn met hand- en spandiensten. Mocht je hulp niet nodig zijn, dan geven de aanwezige hulpverleners dit duidelijk aan.

Wat moet je doen als je als burgerhulpverlener een melding krijgt van een reanimatie bij een ziekenhuis of zorginstelling?

Behandel zo’n oproep als alle andere. Er kan bijvoorbeeld onvoldoende (gekwalificeerd) personeel aanwezig zijn. Dan is extra ondersteuning noodzakelijk. Of een incident kan op het buitenterrein hebben plaatsgevonden, terwijl de zorgmedewerkers niet bij hun patiënten weg kunnen. Blijkt ter plaatse dat jouw hulp niet nodig is omdat de patiënt alle nodige hulp al krijgt? Dan vragen we je om gelijk weer te vertrekken.

Ik ging met mijn auto naar een oproep, maar hoorde later dat lopen of fietsen de voorkeur heeft. Klopt dat?

Ja, het kan zijn dat het adres van de reanimatie slecht per auto te bereiken is en parkeren te veel tijd gaat kosten. Ook dient de auto niet in de weg te staan voor de professionele hulpdiensten die ter plaatse komen. Te voet of op de fiets is dan de veiligste en snelste manier van verplaatsen. En ben je toch onverhoopt een keer met de auto, houd je dan altijd aan de verkeersregels.

Ik kan het adres niet vinden of de AED-kast niet open krijgen. Mag ik dan 112 bellen?

Dit raden we sterk af. De medewerkers van de alarmcentrales hebben het altijd druk en moeten zo veel mogelijk beschikbaar blijven voor alarmmeldingen. Bovendien hebben de medewerkers van de 112-meldkamer niet de mogelijkheid om je de weg te wijzen en kennen zij de pincode van de AED-kast niet.

Wat moet ik doen als ik tijdelijk niet beschikbaar ben, bijvoorbeeld vanwege vakantie?

Wanneer je tijdelijk niet beschikbaar bent, kun je de “niet-storen” knop aan zetten. Dit kun je doen via onze app: AED Alert of door in te loggen via het dashboard. Als je weer beschikbaar bent, kun je zelf gemakkelijk de knop weer uit zetten.

Waarom moet ik bij een oproep reageren als ik er heen ga?

In de eerste plaats krijgen er veel meer burgerhulpverleners een oproep dan er nodig zijn. Zodra er voldoende burgerhulpverleners hebben gereageerd dat ze er heen gaan, krijgen de overige burgerhulpverleners bericht dat ze niet meer hoeven te gaan. Zo willen we voorkomen dat er te veel burgerhulpverleners op het reanimatieadres komen.

Ten tweede kunnen wij dankzij de reacties zien wie er aanwezig waren. Dat maakt het voor ons mogelijk om de aanwezige burgerhulpverleners te benaderen voor eventuele nazorg.

Ik krijg een oproep om te gaan reanimeren, maar ter plaatse geeft de familie aan dit niet te willen. Wat moet ik doen?

Burgerhulpverleners van Stan the CPR network mogen altijd reanimeren. Wij adviseren om familieleden met vragen en opmerkingen door te verwijzen naar de professionele hulpverleners.

Als burgerhulpverleners hoef hier voorafgaand aan een reanimatie echter niet naar op zoek te gaan, dat zou te veel tijd kosten. Besluiten om een reanimatiepoging te staken op grond van zo’n wilsverklaring worden genomen door professionele hulpverleners.

Hoe zit het met een niet-reanimeren verklaring?

Mensen die niet gereanimeerd willen worden, kunnen een niet-reanimeren verklaring opstellen. Dat mag in elke gewenste vorm. Gangbaar is een verklaring op papier of een niet-reanimerenpenning van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), aan een halsketting. Maar ook andere vormen moeten gerespecteerd worden, zoals een tatoeage met deze boodschap.

Ben ik verplicht om te reageren op een oproep?

Krijg je een oproep via de app, dan krijg je twee knoppen in beeld: [ik ga] en [ik ga niet]. Wij verzoeken je op een van deze twee te drukken. Druk je op [ik ga], dan krijg je meer informatie over de locatie en de route naar het incident. Zo willen wij voorkomen dat er te veel burgerhulpverleners komen opdagen.

Krijg je een melding via sms dan hoef je alleen te reageren als je gaat. Je kunt de sms beantwoorden met ‘ja’ of een willekeurige letter. Ga je niet, doe dan niks.

Ik hoor de sms niet. Wat kan ik daaraan doen?

Misschien is de standaard ringtone van je telefoon te zacht. Of valt de ringtone je simpelweg niet meer op.

Veel mobiele telefoons hebben de optie om elk contact een eigen ringtone te geven. Zo kun je voor alarmeringsberichten van Stan the CPR network een luidere ringtone kiezen, zodat je hem nooit meer kunt missen.

Na reanimatie

Kan ik ook nog later nazorg krijgen?

Ja! Daarvoor heeft Stan the CPR network heeft 24 uur per dag, 7 dagen per week nazorg beschikbaar. Want sommige burgerhulpverleners wilden niet direct nazorg, maar besluiten later alsnog hiervoor te kiezen. Bijvoorbeeld als zij worstelen met schuldgevoelens. Dat kan, dat mag, dat is heel normaal. Wil je dat, dan staan wij voor je klaar.

Na elke reanimatie ontvangen alle betrokken burgerhulpverleners van ons sowieso een vragenlijst. Naar aanleiding van jouw antwoorden nemen wij zo nodig telefonisch contact op. Het is ook mogelijk om voor nazorg contact op te nemen met je eigen huisarts.

Wat doe ik als professionals de reanimatie hebben overgenomen?

Dan zit je werk erop. Wij vragen je om dan gelijk te vertrekken. Blijf niet langer dan nodig op de plaats des onheils.

Het is heel goed mogelijk dat je nog even wilt praten of stoom afblazen als je net hebt gereanimeerd. Vaak zijn er in de nabijheid wel agenten of andere professionele hulpverleners die je even kunt aanspreken.

Krijg ik gelijk na de reanimatie nazorg?

Soms overlijdt het slachtoffer ter plaatse, soms is het lot van de gereanimeerde nog onzeker. Dat kan bij jou als burgerhulpverlener heel wat emoties losmaken.

In overleg met de tweede ambulance of aanwezige huisarts kun je gelijk professionele hulp of nazorg krijgen. Zo is het mogelijk om direct Slachtofferhulp Nederland te laten komen voor een luisterend oor en praktische of emotionele steun.

Schroom niet om hiernaar te vragen. Hiervoor zijn de mensen van Slachtofferhulp Nederland er.

Reanimatietraining

Ik krijg een melding dat mijn reanimatiecertificaat verloopt, terwijl ik de herhalingstraining wél succesvol heb gevolgd. Hoe kan dat?

Het systeem houdt een geldigheid aan van 2 jaar. Mogelijk ben je al weer op herhaling geweest, maar heb je de datum in jouw account van de laatste training niet bijgewerkt. Dit kun je doen door in te loggen via het dashboard en vervolgens naar “mijn profiel” te gaan. Hier kun je bij “certificaat” de gegevens wijzigen, zodat de scholing weer geldig is.

Wordt mijn reanimatiecursus vergoed?

Veel zorgverzekeraars geven een vergoeding voor deze cursus. Een reanimatiecursus valt onder preventieve zorg. Hoe meer mensen in de samenleving deze kennis over reanimeren in huis hebben, hoe veiliger de samenleving is! Kijk daarom eens op de website van jouw zorgverzekeraar of deze wordt vergoed!

Stan App

Waarom herkent de app mijn locatie niet?

 

Deze melding houdt in dat de locatie langer dan 24 uur niet bepaald kon worden. Dit kan komen doordat je je 24 uur of langer op dezelfde locatie bevindt. De app wil dan graag de locatie weer verversen. Dit kun je doen door de app te openen en naar “AED’s in de buurt” te gaan. De locatie wordt dan opnieuw bepaald. Ook geven we het advies om de app op de achtergrond te laten draaien, omdat anders jouw locatie niet meer bepaald kan worden.

Ik krijg een sms-oproep terwijl mijn app op inactief staat. Hoe kan dat?

Dan staat je persoonlijke account in je dashboard niet goed ingesteld. Want uitschakelen van je app betekent niet automatisch dat je ook geen sms meer krijgt

Op je account kun je dit instellen. De vakjes waarop je je beschikbaarheid kunt invullen, gelden voor de sms. Dit staat los van de app. Als je enkel gealarmeerd wilt worden via de app kun je alle vinkjes uitzetten.

Wat voor een route krijg ik via de app?

Dat hangt af van je vervoermiddel. Je kunt aangeven of je bijvoorbeeld lopend, op de fiets of met de auto naar het incident gaat. De route wijst je voor elk vervoermiddel de snelste weg naar het incident.

Ik krijg een foutmelding (‘Device token is Null’) bij het inloggen, wat moet ik doen?

Dan staan je instellingen niet goed voor gebruik van de app. De app functioneert alleen als zowel ‘locatie’ als ‘berichtgeving’ aan staan.

Tip: dit doe je heel eenvoudig door pushberichten te accepteren of aan te zetten in de instellingen van je smartphone.

Website

Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat moet ik doen?

Klik op deze link: wachtwoord vergeten. Voer hier je mailadres in en klik op “een nieuw wachtwoord aanvragen”. Er wordt een resetlink naar jouw e-mail verstuurd, waarmee je een nieuw wachtwoord kunt aanmaken.